Ninjagon's MetalStories: Full of dungeons, Dark Fantasy & Science Fiction battlefields and worlds.

pondělí 21. listopadu 2011

SC II: Terra-Tron terrorized !

Na palubě bitevního hvězdoletu Hyperion se kromě hlavního můstku, zbrojnice a věděcké laboratoře nachází i místo nejpříjemnější - kantýna. Co může být lepšího, než si v průběhu hlavní kampaně Starcraft II: Wings of Liberty odskočit na skleničku s Jimem Rainorem, poslouchat cenzurované zprávy  za poslechu staré klasiky z jukeboxu: Sweet Home Alabama, najmout si žoldnéře, anebo ... copak to máme v tom levém dolním rohu?  Ha, Arkáda: The Lost Viking!
The Lost Viking - nostalgická vzpomínka na staré herní automaty v podobě arkády ala Space Invaders - pravděpodobně vůbec první vesmírná 2D střílečka na světě (z roku 1978), se jako tzv. minihra tentokráte na motivy Starcraftu přímo nabízí k vyzkoušení, ovšem odpočívat u ní budete jen stěží. K Lost Viking se vztahuje několik achievementů - (bodovaný systém úspěchů ve hře), z nichž ten hlavní je: Terra-Tron terrorized! Pomohu vám jak na to.
Příběh The Lost Viking je opravdu originální: Raketka Viking (jednotka v SCII) se ztratila kdesi ve vesmíru a hledá cestu zpátky domů. Aby se jí to podařilo, musí bezpečně proletět okolo zákeřných protossů, zergů a terranů a nakonec porazit hlavního bosse: Terra-Trona. :-)

Herní mechanika
Hned na začátku hry se vám zobrazí jednoduché ovládání: Šipky nebo tlačítka "WSAD", spacebar (útok) a control (ctrl - bomby), toť vše, žádná myš. Bedlivou pozornost věnujte vylepšením rakety, je jich celkem 8 a to zleva: Boční střely  1 a 2, útočný Dron 1 a 2, Pulzní kanón 1 a 2, Bomby. Vylepšení - bonusy se sbírají v průběhu hry za zabití nepřátelského potěru a mají jednu velmi důležitou vlastnost - pokud je neseberete hned, postupně se 3x změní na jiný typ bonusu, než poté opustí obrazovku - tak si můžete sebrat upgrade, který právě potřebujete - stačí si vyčkat na správný okamžik!

Nejdůležitějším upgrade je útočný Dron, který plní 2 funkce:
  • Automaticky střílí po nepřátelích
  • Při zásahu první umírá Dron, nikoliv raketa, tzn. funguje i jako extra život.
Proto byste svou raketu měli v prvé řadě dovybavit oběma útočnými Drony a když o některý přijdete, sebrat si při nejbližší příležitosti nový. Později můžete přidat například boční střely - vhodné především na trash (nepřátelská havěť), na všechny bosse je pak výhodnější pulzní kanón maximální (druhé) úrovně - ten však střílí jen rovně dopředu. Samostatnou kapitolou jsou pak bomby, které se aktivují pomocí "ctrl" a najednou kompletně vyčistí celou obrazovku od nepřátel, včetně zákeřných střel a projektilů. Fungují tedy jako "panické tlačítko" (panic button) v případě, že již nestíháte eliminovat nepřátele, či se nemůžete bezpečně vyhnout smršti na vás vypuštěných střel. Bombou sice nezlikvidujete bosse ani mini bosse ovšem souboj s nimi vám hodně ulehčí.
Poslední poznámkou k ovládání je kadence vaší střelby - většinou stačí pouze držet mezerník a autoattack se postará o zbytek, ovšem ve vypjatých situacích a při soubojích s bossem se vyplatí rychle mačkat mezerník - váš utok se patřičně zrychlí (pozor na únavu prstů :-)). 
Level 1: Carrier
Poté co si v prvním levelu prokoušete cestu skrze Fénixe a další jim podobné, varpuje na vás první Boss: Carrier. Carrrier stejně jako v hlavní hře vypouští Interceptory, proto se držte v dolní části obrazovky, kam na vás nemohou. Svým pohybem kopírujte Carrier a zespodu na něj nonstop střílejte - nemá smysl se pokoušet střílet do Interceptorů - Carrier si vždy vypustí nové, proto se jimi nezdržujte. Přibližně po prvních 15-ti sekundách boje do vás začnou střílet malými modrými kulkami - mezi škubajícími se Interceptory jsou špatně rozpoznatelné a létají z různých úhlů z obou stran - buďte ve střehu, v pohybu a stále se držte dole. Pak přijde na řadu nabíjení hlavního kanónu - tento charakteristický zvuk nelze přeslechnout - z pozice pod Carrierem budete muset uhnout na jednu ze stran (tam kde je bezpečněji od kulek) ovšem ne moc rychle - doporučuji trhavý pohyb stále dál do strany až ke hraně obrazovky a poté musíte uhnout ještě kousek nahoru. Jakmile střelba z kanónu pomine, vrátíte se opět pod Carrier. Tento postup se několikrát opakuje dokud boss nevybuchne. Největším nebezpečím zůstávají zrádné kulky.
Level 2: Leviathan
Na řadu přicházejí armády zergů. Základní potvůrkou je zde kousající Broodling (z jednotky Broodlord) který ma jednu nepříjemnou vlastnost: Po zásahu se z něj rozletí zelený sliz do 4 stran. Vzhledem k tomu, že útočí doslova v zergských hejnech, může být problém se takovému slizu vyhnout, i když se pohybuje relativně pomalu. (Oba útoční Droni jsou velkou posilou, v nouzi použijte Bombu). Leviathan je nejlehčí z bossů: Nejdříve 3x zaútočí svými chapadly - manévrujte do stran a jinak se držte co nejvíce pod ním. Po třetím útoku však přijde taran - utečte z pod něj, neboť Leviathan ve velké rychlosti narazí kolmo na podní okraj obrazovky. Jamile se dostatečně zvedne, ihned se vraťte na místo pod něj a pořádně mu vyprašte kožich (spammovat mezerník). S pomocí pulzního kanónu s ním bude brzy amen.
Level 3: Terra-Tron
V dalším a posledním levelu již na vás čeká Terra-Tron. Cestou k němu se musíte prokousat přes Wraithy a Battlecruisery. Opět vám nejlépe poslouží útoční Droni a v nouzi vypusťte bombu. Na Terra-Trona se vyplatí mít silnější pulzní kanón a v zásobě několik bomb. Opět se držte pokud možno co nejvíce přímo pod ním. Budete se však muset i často vyhýbat množství střel. V pozdější fázi boss vypustí zubatý disk - který se bude až do konce boje odrážet od stěn obrazovky - tomu se musíte dynamicky a předvídavě vyhýbat, neboť při střetu vás v mžiku připraví o oba Drony i o život raketky. Pokud nebudete předem počítat s dráhou disku, může se stát situace ze které nebude možnost úniku - kombinace střelby a disku bude příliš hustá - tehdy vypusťte bombu a unikněte před diskem.
Po vašem návratu domů propuknou bouřlivé oslavy, řeč bude i o polibku od princezny, ale pozor - pokud se s Vikingem znovu ztratíte (například kvůli splnění dalších achievementů na vysoké score: 250 000 a bláznivých 500 000), nepřátelé určitě posílí!
Good Luck!
DrDNinjagon
ID: 867

Žádné komentáře: