Ninjagon's MetalStories: Full of dungeons, Dark Fantasy & Science Fiction battlefields and worlds.

středa 4. března 2009

Průvodce Lost Vale (část 1.)

... než staroch varjag zemřel, svěřil mi tento svitek. Prý ho smím otevřít až poté, co se jeho duch vydá na dlouhou pouť do Valhally. Teď nad jeho hrobem lámu pečeť z vosku divokých včel a čtu jeho prostá slova: „Je místo – Ztracené Údolí, které jest zkouškou hen pro pravé varjagy. Seber družinu těch nejvěrnějších a hendej se tam. Bojuj tama s běsy, bojuj chytře a vydobyj kořist hodnou knížat. Má sekera i zbroj, to vše odtama pochází. Spěchej do Avelornu, neb dostaneš se tama pouze lodí, silný proud tě povede...“ Ten starý blázen! Jak dlouho své tajemství skrýval? „Připravte se družiníci, vyrážíme. Kurz Avelorn !“

Lost Vale (Ztracené Údolí) je zatím největším a zároveň nejtěžším dungeonem (jeskyní) ve Warhammer Online: Age of reckoning. Svou rozlohou, bohatstvím i nápaditostí se může směle měřit s jakoukoliv kvalitní instancí v jiných online hrách dnešní doby. Jelikož se jedná (kromě závěrečné kampaně s králi měst) o nejtěžší dungeon ve hře, odměnou za jeho pokoření je skvostná výbava (v podobě Darkpromise setů a dalších vzácných zbraní a předmětů), která se bude zcela jistě hodit každému pořádnému dobrodruhovi a to jak v PvE (hráč proti nestvůrám) tak i v PvP (hráč proti hráči). Nenechte se však mýlit, Lost Vale má pořádně tuhou slupku a nepřipravení zde nemají takřka žádnou šanci na úspěch.


Dungeon Lost Vale je stavěn pro 6-ti člennou družinu, přičemž základní podmínkou pro vstup je rank 40 u všech šesti postav. Na složení družiny také záleží. Ideálně by zde měli být zastoupeni 2 tanci, 2 healeři a 2 DPS (útočně zaměřené charaktery), nejlépe každý s jiným druhem povolání. Tím se mohou využít nejen unikátní vlastnosti toho kterého povolání, ale zároveň se tak zvyšuje pravděpodobnost zisku odměny pro někoho z vaší družiny. (Většina odměn vyžaduje konkrétní druh povolání a tak často získáte předměty pro povolání, která s sebou nemáte. Takové předměty pak nikdo z družiny nevyužije. V tom případě lze daný předmět pouze prodat nebo magicky rozložit, protože je vázán na postavu, která jej sebere a nejde s ním dále obchodovat.) Netřeba dodávat že jednotlivé archetypy postav by měli naplno využít svých hlavních vlastností a specializací, tedy že tanci budou používat štíty a své obranné schopnosti, healeři využijí svých specializací k léčení a DPS postavy zase k co největším zásahům. Důležitou úlohu také hraje schopnost družiny udílet AOE damage (hromadná zranění), na což se hodí například Sorcerer anebo Bright Wizard. Nezapomeňte také využít svých taktik, ne všechny se hodí zrovna do dungeonu a naopak. Mezi důležité taktiky rozhodně patří ty pro healery a DPS postavy, snižující agresivitu monster. Hodně tím pomůžete vašim tankům, kteří i tak budou mít často plné ruce práce s ochranou družiny.

Příklad složení družiny pro Destrukci:
Black Orc, Chosen, Shaman, Disciple of Khaine, Witch Elf, Sorcerer.

Příklad složení družiny pro Order:
Knight of the Blazing Sun, Ironbreaker, Runepriest, Warrior Priest, Witch Hunter, Bright Wizard.

Kromě ranku 40 u všech postav a funkčního složení vaší družiny, je další podmínkou pro výpravu do Lost Vale i dostatečná výbava vašich postav. Především se jedná o magické ochrany ze setových brnění, tzv. wardy. Tyto ochrany se poprvé vyskytují u setových brnění v tieru 4, tedy pro postavy s rankem 30+ (například Annihilator set, který však má pouze nižší wardy, potřebné například pro hlavní dungeony ve městech). V případě Lost Vale však budete nutně potřebovat wardy hned druhého řádu, tzv. Greater Wards, které lze získat buď úspěšným dobýváním pevností (Conqueror set), anebo jako odměnu právě z městských dungeonů pro postavy s rankem 40 (Sentinel set). Maximální počet greater wards které postava může nosit v brnění je celkem 5. Hlavní tank družiny by těchto 5 greater wards měl již mít. U ostatních postav lze tolerovat i menší počet (například u healerů stačí alespoň 3 greater wardy) avšak čím více, tím lépe pro celou družinu. Úloha těchto wards je totiž klíčová: Procentuálně snižují velikost zásahů (damage) od monster a vaše útoky naopak zvyšují. Bez greater wardů nelze Lost Vale pokořit. Podrobnější informace o wardech naleznete například zde.

A konečně poslední podmínkou pro zdolání celého Lost Vale je od začátku plnit hlavní (a jedinou) questovou linii pro tento dungeon. Hráči za Destrukci proto ještě před vlastní výpravou do Lost Vale navštíví NPC Hellbron (nachází se v Inevitable City, v místnosti vedle trůnního sálu s Tchar’zankem), který jim zadá quest: „Blood of the Vale“. Hráči za Order zase v jejich hlavním městě navštíví NPC Phoneix King Finubar (místnost vedle Emperora), který má pro ně připraven quest: „Pure of Heart“. Oba tyto questy se nijak výrazně neliší a jednotlivé úkoly plynule navazují jeden na druhý napříč celým Lost Vale. Pozor: V případě neplnění těchto úkolů všemi členy družiny, nebudete moci pokračovat do dalších částí dungeonu.

Tipy a triky:

- Výborným pomocníkem v dungeonu Lost Vale je gildovní standarta (prapor). Kromě silných bufů pro celou družinu – které se hodí obzvláště při soubojích s jednotlivými bossy (označení hlavních nestvůr) a s některým obtížným trashem (označení pro běžné nestvůry), může nositel standarty od určitého ranku gildy mimo jiné i oživovat padlé dobrodruhy aniž by byl léčitelem nebo urychlovat pohyb celé družiny při delších přesunech (například od gildovního ranku 27 standarta zvyšuje pohyb postav o 35%. Ve smyslu rychlejšího pohybu se uvažuje i o povolení používat jezdecké prostředky uvnitř Lost Vale).
- Pečlivě vybírejte s kým se do Lost Vale chystáte. Dungeon je to obsáhlý a bude vyžadovat hodiny a dny tréninku, než ho budete schopni zvládnout za jeden večer – pokud vůbec. Navíc od smrti prvního bosse (Ahzranok) se dungeon jako lokace pro všechny postavy v družině „vtiskne“ na 5 celých dní a nikdo jiný než postavy z vaší družiny nebude moci v této instanci pokračovat (a vy zase nemůžete do jiné než do vaší instance Lost Vale). Po dobu pěti dnů tak nebudete moci nahradit byť jediného člena družiny někým jiným, proto plánujte dopředu. (Kolik času zbývá do obnovení instance zjistíte v záložce u své postavy.)

Poklady od Bossů:
Dungeon Lost Vale se dělí na tři velká křídla, ve směru postupu to jsou: Leve křídlo, Pravé křídlo a Prostřední křídlo. Každé z křídel stráží několik pomocných bossů a na konci každého křídla je jeden hlavní boss.
- Pomocní bossové nyní po posledních změnách (patch 1.2) mají 100% šanci na následující poklady: 1 kus brnění Darkpromise setu, 1 vzácný nebo velmi vzácný předmět, 1 vzácnou barvu. Navíc mají 50% šanci na poklad v podobě unikátní zbraně.
- Hlavní bossové nyní mají 100% šanci na následující poklady: 2 kusy brnění Darkpromise setu, 1 vzácný nebo velmi vzácný předmět, 1 vzácnou barvu. Navíc mají 50% šanci na poklad v podobě unikátní zbraně a také 50% na další vzácnou barvu.
- Z pomocných bosů padají především Darkpromise gloves a belts (rukavice a opasky).

Pokud tedy splňujete následující předpoklady:

1. Všechny postavy v družině jsou rank 40
2. Družina má funkční složení
3. Všechny postavy v družině jsou vybaveny greater wardy
4. Všechny postavy v družině mají quest pro Lost Vale

Pak už na nic nečekejte a směle vyražte vstříc novému dobrodružství ve Ztraceném Údolí! Ať se nad vámi vaši bohové smilují. :-)


Pokračování příště: Lost Vale: Levé křídlo (část 2.)

2 komentáře:

Powmi řekl(a)...

Dobrá práce, už se tam těšim :)

Ninjagon řekl(a)...

Tak hodně štěstí a ať padne něco užitečného :-)