Ninjagon's MetalStories: Full of dungeons, Dark Fantasy & Science Fiction battlefields and worlds.

pondělí 11. dubna 2011

Starcraft II - BASICKILL

Nemám rád logické rychlíky.
Nemám rád když mne něco nutí hnát se kupředu.
Nemám rád když si strategii nemohu v klidu rozmyslet.
To mám ovšem problém, protože jsem propadl kouzlu Starcraft II :-)
O pravé legendě mezi RTS (Real Time Strategy game - strategická hra v reálném čase) toho bylo napsáno již velmi mnoho, několik výborných českých recenzí naleznete například zde, nebo zde. Zatím vyšel první díl z trilogie SC II: Wings of Liberty, pojednávající o osudech Terranů v čele s rebelem Jimem Rainorem (ale nechybí ani sexy královna zergů Sarah Kerrigan a protosský hrdina Zeratul) . Z druhého dílu známe pouze jméno - SC II: The Queen of Blades a jak už sám název napovídá, fanoušci Zergů si určitě přijdou na své. Koho více zajímá příběh a vůbec historie světa Starcraft, může studovat například v této české encyklopedii.
 Nyní však zapomeňme na spletitý sci-fi příběh a na jeho hlavní hrdiny, neboť SC II exceluje z hráčského hlediska především v tom nejdůležitějším aspektu a tím je multiplayer. Vybalancovat 3 systémem naprosto rozdílné rasy tak, aby byly vzájemně stejně silné je u tak rozsáhlé a komplexní hry velmi tuhý oříšek, který se však firmě Blizzard Entertainment povedl na výbornou, o čemž svědčí dennodenně zaplněný Battle.net s milionem nadšených hráčů, stovky webových stránek a diskuzí o tricích a strategiích, propojení s Facebookem a neutuchající zbožňování v zemi hráčům zaslíbené (promiň Evropo a Ameriko) v Koreji. Kdo přesně neví, jak vypadá Korejské hráčské šílenství, může si udělat obrázek v tomto videu.
Než však vkročíte do žebříčkových bitev (tzv. Ladders), doporučuji rozsáhlý tréning: Splňte si všechny úkoly v kampani (achievements) a tzv. challenge misích, několikrát poražte počítač 1 vs 1 při nastavení obtížnosti "very hard" a pak si vyberte, která rasa vám nejlépe sedne. Pro začátečníky doporučuji skusit Terrany - mají výborné defenzivní schopnosti a na začátku je díky kampani budete znát nejvíce. Pro velmi rychlé a hbité hráče doporučuji Zergy - jedná se o nejrychlejší rasu orientovanou na útok a tzv. "macro style" (budování velkého množství jednotek). Pro hráče toužící po ultimátní moci jsou tu pak Protossové - při maximálních armádách pravděpodobně nejsilnější rasa ve hře. Znovu však opakuji, že všechny tři rasy jsou si vzájemně vyrovnané a v rukou mistra (rozuměj proGamera) stejně smrtící. A mistři hrají takto (video).
Základní rady pro multiplayer:
  • neustále vyrábějte SCV/drony/proby, 30 ani 40 není dost, optimálně 3 na každý krystal/gas
  • scouting - vždy je nutné najít soupeře a vědět co dělá, vyšlete drona/SCV/probu
  • 2 základny jsou lepší než jedna, expandujte když je soupeř zaměstnán obranou
  • nečekejte na útok, udeřte první a budete ve výhodě
  • hodně slabých jednotek smete i ty nejsilnější, hodně silných jednotek smete (téměř) vše
  • nezapomeňte na detektor neviditelných nebo zahrabaných jednotek
  • poučte se z neúspěchů - sledujte svůj replay a studujte soupeře (záznamy jednotlivých her)
  • překvapení a agresivní strategie nečekaného velmi napomůže k vítězství
  • trénujte, každý se učil :-)
 
Žebříčky, týmy, liga a videa
 Multiplayerová liga v SC II je rozdělena podle velikosti hry (1 vs 1 až 4 vs 4)  a podle kvality hráčů (bronzová liga, stříbrná, zlatá, diamantová, platinová, masters - ta již není pro normální smrtelníky, a grandmasters - bez komentáře). A přestože jste například bronzoví, systém vám občas naservíruje platinové ultra killery - taková hra má pak trochu jednostranný průběh, ale s tím si nemá smysl lámat hlavu. Každá jednotlivá část ligy má i svůj žebříček od 1 do 100, po kterém když budete úspěšně stoupat, časem přestoupíte do vyšší ligy, otázkou je, zda si tam opravdu zahrajete, zkušenosti bývají občas plné krve, slizu a psy energie :-).
U jmen začínajících na stejné znaky je vysoká šance, že se jedná o sehraný tým hráčů se vzájemnou hlasovou komunikací (teamspeak, ventrilo, atd.). Jedná se klany či týmy hráčů a kamarádů (např. team "Liquid+jméno"). Ve dvou (a více) se to lépe táhne a Starcraft tak další nyní i sociální rozměr.
Pro sledování záznamů těch nejlepší her z prostředí Starcraft II mohu vřele doporučit 2 nejkvalitnější YouTube kanály: Husky Starcraft a HD Starcraft. Na tom druhém jmenovaném navíc právě probíhá jeden z mnoha světových turnajů mezi nejlepšími hráči SC II: HD World Tournament Intro! Mrkněte, neb to stojí za to.
Základy máme za sebou, prozatím se loučím.
SC II name: DrDNinjagon
ID: 867
Team: DrD (dračí doupě)

Žádné komentáře: