Ninjagon's MetalStories: Full of dungeons, Dark Fantasy & Science Fiction battlefields and worlds.

pátek 17. prosince 2010

Tol Barad

Jsem Bard a právě jsem vkročil do té zaplivané putyky , kterou stěží najdete kdesi na úpatí hor Alteracu, honosící se rezavým štítem s nápisem: "U zlámaného klu". Hned u dveří mne přivítal posměšný řehot místních štamgastů, lupičů a pašeráků. Vzduch byl plný kouře ze sněhem navlhlého dřeva, dýmu z těké trávy a byl cítit čerstvými zvratky, potem, močí a trochou krve. Jediné místnosti roubeného stavení dominoval masivní dubový stůl u kterého se tlačila těla pařících orků, trollů a goblinů - tedy těch, kteří ještě neodpadli a nechrápali vě špíně na holé zemi rádoby vystlané starou slámou. Lascivní pohyby místní široce rozkročené a jen mírně oděné děvy, tančící na stole mezi střepy, kusy jídla a rozlitým pivem (točil se Temný Ragnaros) v tu ránu ustaly. Jakmile mne uzřela, ukázala prstem: "A teď ať vás baví TENHLE!".
Věděl jsem, že je zle. Poslední bard co zavítal do těchto končin už to nerozchodil a zmrznul nedaleko v příkopu se zlámanými údy. Překračuji schválně nastraženou nohu šklebícího se goblina (tvář si zapamatuji pro pozdější zúčtování), a drze zamířím přímo do čela stolu. Tam se usadím, naladím devítistrunnou balisetu a čekám, dokud se řehot, pošklebky a smylné vzdechy zcela neutiší. A ony se rychle utiší! "Tak co skřeti?!" zahalekám do ticha jak nejhlasitěji dovedu. "Patolízalové, žebráci a otrhanci! Chcete slyšet další nudnou ságu o pýše a pádu Wintergraspu? Stejnou písničku s Northrendu, za kterou můj předchudce už prdí do hlíny, zmrzlý tam venku na kost? Nic z toho nedostanete!". A než vrčení a hněv přeroste v brutální násilí, rychle pokračuji: "Nastal Cataclysmus! Hory se propadají a řeky opouští své břehy. Svět už není jako dřív. Ale tam na pobřeží Východních Království, zuří boj o mocnou pevnost, střeženou, plnou pokladů a tajemství. Ten ostrov se jmenuje Tol Barad!" Teď, TEĎ cítím, že mám jejich plnou pozornost. Jsem přeci Bard.
potulný bard Thorlander
Tol Barad je novou PvP (válečnou) zónou v datadisku WoW: Cataclysm, podobně jako tomu byl Wintergrasp ve Wrath of the Lich King. Nachází se (jak již popsal potulný bard Thorlander) na západním pobřeží Eastern Kingdoms blízko Gilneasu a hráči k němu mají rychlý přístup skrze teleport v hlavních městech (Orgrimmar a Stormwind). Ve skutečnosti se jedná hned o 2 zóny: Tol Barad - PvP area a Tol Barad Peninsula - kde se plní další denní PvE questy v závislosti na tom, která z frakcí právě PvP zónu ovládá.
Základní informace o Tol Barad:
  • pouze pro lvl 85 postavy
  • po každých 2h započne nová velká bitva o ústřední pevnost Baradin Hold a o přístup do stejnojmenného raid dungeonu pro 10 resp. 25 hráčů.
  • V obou lokacích Tol Barad se nedá vůbec létat (povolena je pouze pozemní doprava, nezávisle na tom zda se bojuje, nebo panuje relativní klid před další bitvou).
  • Vzhledem k denním questům za které jsou důležité tokeny a reputace, zde neustále probíhají menší šarvátky
Bitva o Tol Barad:
Maximální počet zúčastněných v jedné bitvě je 80 hráčů z každé strany (2 plné 40-ti členné raidy za frakci). Populační problém je řešen novým systémem pomocí 1 k 1 ratiu, tedy měl by být zajištěn stejný počet útočníků i obránců ve férové bitce bez jakýchkoliv výhod či bufů pro kteroukoliv ze stran.
Ve středu mapy se nalézá pevnost Baradin Hold s dungeonem, okolo které jsou 3 kamenné hrady:
  • Ironclad Garrison uprostřed na severu
  • Slagworks na jihovýchodě
  • Warden's Vigil na jihozápadě
O tyto tři hrady se bojuje systémem dominance, podobně jako třeba v Eye of the Storm battleground (postupným zabíráním, dle počtu hráčů v okolí vlajky). Boj trvá v základu 15 minut, a to je doba po kterou má útočník úkol SOUČASNĚ zabrat všechny 3 hrady. Ihned jakmile se to podaří, vyhrává útočící strana. Samozřejmě samotné zabírání hradu (vlajky) je postupné a to dává dostatek prostoru obráncům k protiútokům na kterémkoliv ze tří míst.
Kromě hradů jsou v meziprostoru postaveny 3 vysoké věže:
  • East Spire / South Spire / West Spire
Ty má útočník možnost zničit pomocí speciálních bouracích strojů (abandoned siege engine), které se nalézají v blízkosti hradů. Tyto stroje mohou hráči ovládat, příčemž cílem je dostat je do blízkosti některé z věží a aktivovat tzv. dobývací mód (siege mode). Tehdy se stroj na místě rozloží do podoby masivního děla a automaticky začne střílet na věž v dosahu. V tomto módu hráč nemůže ve stroji setrvávat (je vystrčen ven a by stroj chránil před útočníky, kteří už zjistili, která věž je pod útokem). Pokud je jedna z věží zničena, boj se automaticky prodlužuje o 3 minuty (zdá se to málo, ale každá minuta bývá dobrá).


Strategie:
Na Tol Barad lze použít obdobné strategie jako pro EotS BG, ovšem upravená pro 3 cílová stanoviště, která musí být pro úspěch současně dobyta. Na z ačátku boje bývá výhodné okamžitě zaútočit na věže a pokusit se je rychle zničit, zatím co obránci drží pozice hradů - lze tak získat důležitý čas navíc pro hlavní bitvu. Samozřejmě bitky na mostech a cestách jsou z hlediska objektivních cílů k ničemu a chytrý obránce se je bude snažit vyvolat (a zdržovat) právě tam. Útočte vždy u vlajek - jejich zabírání stojí drahocenný čas. Dále je třeba poznamenat, že při vyrovnaných silách je obrana konkrétní vlajky náročnější pro obránce než pro útočníka a to díky poloze hřbitovů - útočn íci je mají o poznání blíže než obránci a tak se mnohem rychleji vrátí po smrti znovu do boje! Obecně je ale samozřejmě snažzí cokoliv ubránit než to dobýt. Pro obránce existuje jedna velmi canná rada: Nesnažte se bránit to, co už je ztraceno, místo toho urychleně zaútočte jinde. Nepřítel nemůže být všude :-).

Odměny:
Za vítězství v Tol Barad je (kromě otevření dungeonu Baradin Hold) odměna 250 reputace (Hellscream's Reach frakce pro Hordu, Baradin's Wardens frakce pro Allianci), 3 tokeny Tol Barad Commendations a 120 Honor. Za splnění místních questů bývá 1-3 tokenů a 250 reputace. Questů je celkem 18 a mění se podle toho, která frakce má ostrov momentálně v držení.

A teď, na co ještě čekáte ? Vzhůru do Tol Barad, pojďme vyplenit Baradin Hold!

2 komentáře:

Keonax řekl(a)...

Vida, myslel jsem, že Thorlander je shaman, a on je to bard ...

Ninjagon řekl(a)...

obojí, ale pssst ! :-)