Ninjagon's MetalStories: Full of dungeons, Dark Fantasy & Science Fiction battlefields and worlds.

pátek 11. prosince 2009

Defying Gravity - Navzdory Gravitaci

Nejoriginálnější myšlenky žánru science - fiction pocházejí především ze šedesátých let minulého století. To byl zlatý věk Sci-Fi ze kterého dnešní projekty - většinou seriálové a filmové, herní a jiné čerpají dodnes. Tehdy se však psaly hlavně knihy. Když si jen namátkou vzpomenu na těch pár průkopnických a zásadních, bude to jistě DUNA or Franka Herberta (novela 1965, bravurně zfilmována Davidem Lynchem 1984), nebo NON-STOP Briana Aldisse (novela 1958). Nonstop sice nikdy nebyl zfilmován, ale jeho hlavní myšlenku si osvojil například zbrusu nový sci-fi film PANDORUM (2009) a pokud snesete takový Resident Evil s Millou Jovovich, tak Pandorum vřele doporučuji! A právě k tomu nejlepšímu z klasické kolébky vědecko-fantastického žánru patří i zářící hvězda v černočerné tmě: TV seriál Defying Dravity (v překladu Navzdory Gravitaci, 2009).

Hned na začátku bych vás chtěl varovat. Pokud hledáte akční scény s mimozemšťany, katastrofu hrozící naší Zemi, nebo jakékoliv střílení či honičky ve strojích, pak jste tentokráte na špatné adrese. Defying Gravity patří mezi špičku díky jiným vlastnostem, například napětím z neznáma, překonáváním nebezpečných překážek, realističností, až mrazící uvěřitelností, důvtipem, chytrostí, vůlí lidstva útočit na hranice svých možností a v neposlední řadě i atraktivním výběrem herců, nu posuďte sami tyto mladé a chytré astronauty:


Příběh seriálu Navzdory Gravitaci začíná v nepříliš vzdálené budoucnosti roku 2052, kdy je z tisíců uchazečů vybrána osmičlenná posádka (4 muži a 4 ženy) vesmírné lodě Antares, která se jako první vydává prozkoumávat nejbližší planety sluneční soustavy a plánuje i přistání na Marsu a Venuši. Ode dneška za 43 let - v celku reálná představa, co myslíte ? Cílem výpravy je samozřejmě nabrat vzorky hornin, atmosféry a co nejkomplexněji prozkoumat všechny dostupné zdroje nových informací a poznatků o sluneční soustavě a tak využít a ospravedlnit děsivé náklady tohoto miliardového projektu.

Přes všechny očekávané komplikace se však postupně začnou objevovat i ty neočekáváné a navíc velmi těžko vysvětlitelné. Posádka psychicky velmi trpí a je pod velikým tlakem z neznámých příčin. Přesto pokračují dál a minou tzv. bod návratu - což je nejzazší bod jejich výpravy, kdy je vůbec technicky možné vesmírnou loď "otočit" a vrátit se v pořádku zpět domů (na Zemi). Od tohoto místa již váhání i otázky "co kdyby" postrádají smysl, neboť již není cesty zpět a loď musí pokračovat aby se mohla jednou i úspěšně vrátit. (Na cestě zpět bude využita gravitace planet sluneční soustavy a bez tohoto silového impulzu se loď nedokáže vlastními prostředky vrátit).

A tehdy dojde k vyložení karet na stůl. Posádce bude prozrazen pravý cíl jejich expedice, který svou důležitosti přesahuje snad veškeré úsilí lidstva až do této doby. Příběh začne nabírat ty správné obrátky a vy nemůžete jít spát, dokud se všechno nedozvíte !

A to se bohužel nedozvíte, protože tento bravurní a originální sci-fi seriál byl násilně ukončen a to jak jinak, než v tom nejlepším. (Ale nebojte se, to hlavní vám přeci jen neunikne.) Skutečně je tomu tak, že patrně z důvodu "malé sledovanosti, pouhých 2,5 mil. diváků" byl seriál produkujícími společnostmi ABC a CTV pozastaven nadobro. Všem ostatním sci-fi fanouškům tak zbyly jen oči pro pláč nad pouhými 13-ti díly tak nadějného projektu. Defying Gravity díky stupiditě a nepochopení masových konzumentů následuje do propadliště dějin projekty s podobným osudem: Firefly, Jericho a další. Jaká škoda !
BETA:

Žádné komentáře: