Ninjagon's MetalStories: Full of dungeons, Dark Fantasy & Science Fiction battlefields and worlds.

pondělí 21. září 2009

Padej do District 9 !

Pozor, Pozor! Vstup povolen pouze lidem, ne-lidé budou vypovězeni!
MNU: MultiNational United

"Cizinci přiletěli a už tu zůstanou, nemohou zpět. Co těď s nimi? Strčímě je do gheta! Strčíme je do Districtu 9!"
Takto plitce by se dal v několika prostých větách shrnout hlavní námět nového Sci-fi filmu "District 9", od (u nás) možná nepříliš známého režiséra Neilla Blomkampa. Byl by to však hluboký omyl. District 9 je všechno možné jen ne plitký. Naopak je drsně realistický a až neuvěřitelně uvěřitelný natolik, že si v duchu říkáte: "Kdyby se to stalo, tak by se to stalo takhle. A takhle by to i dopadlo." A pro ty stále váhavé zde mám další těžkotonážní argument: Producentem filmu není nikdo jiný než Peter Jackson - muž jehož představovat ve filmové branži by bylo doslova urážkou (režíroval mimo jiné trilogii Pán Prstenů).

Příběh Discrictu 9 má hluboké kořeny sahající až k samému dnu chování lidského druhu. Zde na dně vás zajímá jediné - přežít. A vše ostatní jde stranou. Žádné rozumové a už vůbec ne morální hodnoty. Tvrdá realita soupeření pokud jde o prostor na život mezi lidmi a Cizinci, kteří nerozeznají pojem osobního vlastnictví (kradou vše a vždy), živoří v tom nejhorším slumu (district = okrsek, čtvrť), neváhají zabít pro okamžitý užitek, nemají svědomí, avšak jsou inteligentní, mají děti a disponují technologií o které se nám může jen zdát. Koho byste vybrali/preferovali vy ?

Cizinci jsou nuceně usídleni ve čtvrti 9, jsou vyslýcháni, zkoumáni na pitevních stolech laboratoří a tajné služby se ptají: "Proč jste přiletěli?", "Můžete odletět pryč?", a hlavně: "Jak fungují vaše zbraně?" ...

Černý obchod s potravinami, s technologií cizinců (které lidé díky rozdílnému DNA nejsou schopni vůbec používat - avšak teroristé a mafiánské gangy ji čile nakupují), mezidruhová prostituce (ale nebojte se, v tomto případě zase až do takové žumpy film nezachází), to vše najdete ve čtvrti 9. A pak pod tlakem populace, přicházejí na řadu státní úředníci, ze kterých si narozdíl od našich končin nikdo nedělá srandu (hrdina a hlavní postava filmu) a za přímého přenosu se snaží legální cestou "přesvědčit" cizince o přestěhování do jiné lokality (pochopitelně notně vzdálenější od města a lépe střežené armádními jednotkami).

Říká se, že na hrubý pytel patří hrubá záplata. I přes počáteční "humánní" snahy ne vše jde hladce a podle představ úřadů. První mrtví z pouhého nepochopení na sebe nenechají dlouho čekat a kupodivu jsou to cizinci, kteří jsou utlačováni. Ačkoliv jejich zevnějšek je (z lidského hlediska) příšerný, bude vám jich pravděpodobně líto. Koexistence dvou cizích druhů žijících doslova vedle sebe nemůže být jednoduchá už se zamotného principu přežití, který je v nás zakódován, nehledě na fakt že lidstvo si vystačí i samo o sobě. A pak se stane ...

Už tak je tento článek plný polo-spojlerů, musím se zarazit a hlasitě konstatovat, že film District 9 je špičkové dílo nejen co se týče kvality a realističnosti zpracování (zpočátku máte dojem, že se díváte na živý vstup - dokument CNN), ale i psychologie, humánnosti a mravních otázek k zamyšlení. Doporučuji !

Official Trailer: District 9

Žádné komentáře: