Ninjagon's MetalStories: Full of dungeons, Dark Fantasy & Science Fiction battlefields and worlds.

pondělí 29. června 2009

Michael Jackson - Rest in Peace

Před nedávnem, 26. června 2009 skonal neoddiskutovatelný král světové POP music Michael Jackson. Samotná zpráva v mžiku obletěla svět a pohnula myslí tisíců ba miliónů lidí, jako tehdy když zemřel král rock'n'rollu Elvis Presley. A pokud se domníváte, že pohnutí se týká pouze malé úzce profilované skupině lidí - mýlíte se. I současný rocker (za kterého se s hrdostí považuji) k tomu zdá se má co říci. Michael Jackson byl totiž mojím teenagerským idolem a světe div se , jeho hudba, projev a neopakovatelný náboj mne oslovuje dodnes. Jak je to možné?

Michael byl totiž jedinečný, neopakovatelný a svým způsobem geniální. Že vydělal hodně peněz a ještě více jich stihl utratit? Že měl rád děti? Že se stal obětí své hvězdné kariery? Že byl mnohokráte nařčen a souzen? To všechno se zdá být v zásadě pravdou. Michael Jackson však ve svém životě nikdy nebyl usvědčen ani odsouzen a tento fakt nemohou zpochybnit ani ti nejhorlivější spekulanti či zastánci kontrateorií. Držme se tedy toho, co víme a známe jistě. Začněme rekordem, a zároveň počinem, který nemá v hudební branži obdoby - titulem nejvíce prodaných hudebních nosičů na světě se může pyšnit pouze jedno jediné album a tím je Trhák ! (album Thriller, 1982).

Prorazit v branži je velmi těžké, ale udržet se na špici, je snad ještě mnohem obtížnější. Michael Jackson zvolil neortodoxní cestu. Proměna hodného mladíka (album Off the Wall, 1979) směrem k Trháku (Thriller) byla odvážná už sama o sobě, avšak to co následovalo dále, nikdo předem nečekal - tu se zrodil zlý mladík. Velmi velmi Zlý (album Bad, 1987) a měl takový úspěch, hodný srovnání třeba s Beatles či Louis Armstrongem. Dámy a pánové, pokud neznáte (o čemž upřímně pochybuji) zlého mladíka Michaela Jacksona, tak zde jsou jeho největší skvosty z té doby:




Co pak může vzniknout z kombinace popového krále a kytarové (rockové) legendy? Ano, jedeme z kopce a pokud nevíte o koho jde, zjistěte si to :-). Další významné album Michaela Jacksona je opravdu "nebezpečné", je totiž přímo Dangerous (Nebezpečný, 1991). Je libo skákat ve stylu Michaela Jordana (špičkový NBA basketbalista) anebo tančit s modelkou Naomi Campbell (ještě k tomu na záchodě!) ? - nic není problém, vše je dovoleno (a draze zaplaceno). Tak vznikají jedny z nejskvostnějších ale i nejdražších videoklipů jaké kdy budete moci spatřit na vlastní oči:



A co tomu všemu bude jednou říkat historie? Ta dá Michaelu Jacksonovi zcela jistě za pravdu, alespoň co se týká songu Earth, (album HIStory, 1995). V jednom z nejdražších videoklipu všech dob vám Michael poodhalí globální problémy současného světa a to dech beroucím způsobem, nad kterým pan Al Gore či organizace Greenpeace mohou s klidným svědomím blednout závistí. Pokud nemáte rádi Michaela Jacksona (a na to máte právo), zkuste alespoň projednou překonat vaši nechuť a poslechněte si tento klip, neboť jeho poselství je nadčasové a týká se nás všech:


Na závěr bych se s památkou Michaela Jacksona rád rozloučil pomocí jazyka, kterému každý z nás rozumí - pomocí jeho tance, ve kterém tak vynikal. Ano, mluvím o geniální "chůzi na měsíci" (Moonwalk), vychutnejte si to nejlepší, tady a teď:

Žádné komentáře: