Ninjagon's MetalStories: Full of dungeons, Dark Fantasy & Science Fiction battlefields and worlds.

pondělí 20. dubna 2009

Deadliest warrior: Viking vs Samurai


Kolikrát jste si jako čerství teenageři kladli otázku: "Kdo byl nejvíce smrtonosným typem válečníka v historii naší země?". Porovnávali jste někdy v hlavě produkty kultur, kterým předcházela neobyčejná a neporazitelná pověst, avšak které se nikdy doopravdy nesetkali ? Napadlo vás někdy při studiu dějepisu, co by se stalo kdyby představitelé těch nejslavnějších armád, kmenů či skupin jednou skutečně stanuli jeden proti druhému tváří v tvář? Pak vás možná napadlo to samé, co producenty nového TV seriálu na www.spike.com s názvem Deadliest Warrior.

Zatímco nám ostatním zbudou pouze dohady, tvůrci seriálu se rozhodli přistoupit k problému pomocí vědy 21 století a na pomoc si kromě pohybových a výkonových snímačů a další elektroniky pozvali i skutečné představitele a mistry jednotlivých oborů či frakcí z historického válečnictví. Na základě naměřených hodnot a parametrů se pak sofistikovaný program snažil vyhodnotit pravděpodobnost, co by se stalo, kdyby na sebe narazili například takoví slavní válečníci, jakými bezesporu byli seveřani Vikingové a orientální Samurajové...

Vikingové


Vikingové byli skandinávští mořeplavci, kteří se v 8.11. století vydávali na „viking“ - loupeživé výpravy do mnoha evropských zemí. Byli to severští průzkumníci, bojovníci, kupci a lupiči, kteří přepadali a osídlovali rozsáhlé oblasti v Evropě. Tito seveřani na svých cestách pluli na proslulých dlouhých lodích daleko na východ do Konstantinopole přes Volhu a na západ až na Island, Grónsku a Newfoundland. Toto období vikinské expanze je známé jako Vikinská doba, která tvoří významnou část středověkých dějin Skandinávie, Britských ostrovů a Evropy obecně. Vikingové patřili k nejurostlejším lidem své doby a v boji upřednostňovali svou sílu, odolnost a houževnatost.

Mezi Vikingy se vyskytovali i tzv. berserkrové. Berserkrové (jedn. č. Berserker ) byli válečníci, kteří u protivníků budili oprávněnou hrůzu a děs. Bylo o nich známo,že jakmile začnou útočit, nikdy neustoupí. V boji mezi dvěma oddíly se berserkr náhle oddělil od oddílu, strhal ze sebe brnění i oblečení, začal divoce vykřikovat a bušit do sebe, pak rozbil a ohlodil svůj štít aby bylo jasné, že se nehodlá krýt a chce zabít co nejvíc nepřátel. Po tomto začátku se divoce vrhl do útoku na nepřítele. Často se mu podařilo prolomit nepřátelskou obranu a dostat se hluboko do nepřátelské formace, než byl sám zabit. Nevadilo mu, že by raněn a dál se divoce bil. Spousta berserkrů zbohatlo na holmgangu.

Zkoumané zbraně Vikingů:

  • Great Axe (obouručná sekera)
  • Long Sword (dlouhý meč)
  • Spear (kopí)
  • Shield (štít)

Samurajové


Samurajové byli bojovníky, sloužícími císaři, nebo prostě svému pánu. První zmínky o slově Samurai pochází z let 905-914. V boji využívali vždy veškerých protivníkových slabin a útočili na citlivá a hlavně zbrojí nekrytá místa na těle (krk, podpaží, zákolení, případně ižaludek). Byli cvičeni vždy od velice útlého věku. Už v deseti letech byli posíláni na místa plná strachu, který museli mladí učedníci překonat. Takovými místy mohly být například hřbitovy, márnice, husté lesy či opuštěné zříceniny budov.

Pro samuraje byla vždy nejdůležitější čest. Například v boji bylo pro samuraje nejhorší nezemřít, ale padnout do zajetí. Takový samuraj vždy radši požádal věznitele, aby si mohl vzít život a provést tradiční seppuku (známější je neslušné označení harakiri).
Samurajové byli také velmi „urážliví“. Velmi mnoho úkonů chápali jako urážku. Pokud např. kolemjdoucí samuraj omylem zavadil o jiného samuraje pochvou meče, je to chápáno jako urážka. Ale samuraj, který chtěl urážku oplatit (vždy soubojem), nikdy neprobodl soupeře zezadu. Vždy minimálně poklepal mečem o zem, aby upozornil soupeře na svůj útok. Pokud jej ovšem urazil někdo nadřízený, samuraj většinou spáchal výše zmíněnou seppuku.
Z bojového umění samurajů dodnes přetrvalo mnoho škol těchto umění, např. kendžutsu či jeho sportovní varianta kendó, neboli česky cesta meče, džudžutsu - džudó.

Zkoumané zbraně Samurajů:

  • Katana (jednoostrý zakřivený meč)
  • Naginata (sečná zbraň s dlouhou násadou)
  • Yumi (dlouhý luk)
  • Kanabo (dřevěný těžký kyj vyztužený ocelí)
A jak tedy porovnávání těchto velmi odlišných dávnověkých válečníků dopadlo? Podívejte se sami ! Připomínám však, že se jedná o pouhou byť velmi zajímavou a propracovanou analýzů a že při skutečném střetu by patrně největší roli vždy hrála aktuální dovednost jednotlivců spolu s prostředím a s vlivem dalších tisíců drobností, o kterých samozřejmě nemůžeme vědět :-).

VIDEO:

Officiální zdroj: Spike.com (stream)

Megaupload: HQ 350 MB

You Tube:

2 komentáře:

Keonax řekl(a)...

Moc dobrý dokument, doporučuji. Jeden dotaz: co je to holmgang?

Ninjagon řekl(a)...

Holmgang je bobe souboj na férovku :-)