Ninjagon's MetalStories: Full of dungeons, Dark Fantasy & Science Fiction battlefields and worlds.

úterý 15. července 2008

STARGATE

"Shevron seven lockt !"
V roce 1928 byla v Egyptě doktorem Langfordem nalezena veliká kartuše pokrytá hieroglyfy a neznámými symboly, u které bylo velké kruhové zařízení, o kterém nikdo nevěděl, co to je, nebo k čemu slouží. Jako ostatní neznámé artefakty i tento byl uložen do skladiště a nikdo se o něj po dlouhou dobu nezajímal. Vše se ale obrátilo v roce 1994, kdy byl do vojenského komplexu Creek Mountain v Coloradu přidělen archeolog doktor Daniel Jackson. Tomu se za pouhé dva týdny podařilo rozluštit to, co vojenští experti řešili celé dva roky. Jackson zjistil, že tyto neznámé znaky na kartuši představují ve skutečnosti hvězdné konstelace a dohromady dávají jakousi hvězdnou adresu. Díky tomuto zjištění a identifikaci sedmi symbolů nutných pro přesné určení cílového místa ve vesmíru, se podařilo otevřít stabilní červí díru na mimozemskou planetu, později nazvanou Abydos... Celovečerní film Stargate (1994) byl na světě a zaznamenal velký úspěch, byl promítán v mnoha zemích světa a celkově vydělal přes 196,5 miliónů dolarů.
SG - 1
Hvězná brána však není pouze na Abydosu, ale tisíce podobných bran jsou rozsety po celé galaxii. Je zformováno několik týmů s označením SG, počínaje elitním SG-1, jejichž úkolem je zkoumat planety po galaxii, navazovat přátelské vztahy s jinými civilizacemi a získávat spojence a technologii na obranu Země před nepřítelem. Parazitickou rasou Goa'uldů, která před tisíci lety odvedla lidi ze Země na jiné planety, aby je zotročila, a nyní chce totéž udělat i s obyvateli Země.

Na film navazující seriál StarGate SG-1, je dnes již kultovní záležitostí, získal si nesmírnou popularitu po celém světě a stal se nejdelším nepřetržitě vysílaným sci-fi seriálem televizní historie a dostal se i do Guinnessovy knihy rekordů. Zařadil se tak mezi takové fenomény, jakými dozajista jsou seriály Akta X nebo jednotlivé seriály Star Treku.
StarGate: The Ark of Truth
Vyvrcholením seriálu StarGate SG-1 je druhý celovečerní film StarGate: The Ark of Truth (Archa Pravdy, 2007), ve kterém legendární tým SG-1 pokračuje ve válce proti prastaré civilizaci Oriů, kteří se pokládají za bohy. SG-1 plánuje dosti troufalou misi, přímo do galaxie Oriů, kde se chce vydat pátrat po místě zvaném Ortus Mallum (Místo počátku), na kterém, jak doufají, naleznou Archu pravdy, díky níž válku ukončí.
SG - Atlantis
Seriál StarGate Atlantis je tzv. odnož (spin-off) seriálu StarGate SG-1.Volně navazuje na poslední dva díly sedmé série, v nichž je na Antarktidě objevena Antická základna. Zde dr. Daniel Jackson zjišťuje, že adresa k městu Antiků - Atlantis - se skládá z osmi symbolů, a tudíž se toto město nachází v jiné galaxii. Galaxie nese název Pegasus a je součástí Trpaslíkovy galaxie. Je tedy sestavena expedice v čele s bývalou velitelkou SGC dr. Elizabeth Weirovou, která má za úkol pomocí antického zdroje energie ZPM otevřít červí díru na Atlantis a vydat se toto město prozkoumat. Avšak zdroj má energii, která vystačí pouze k jedinému otevření Brány, a tak expedice riskuje, že pokud na Atlantis nenalezne podobný zdroj energie, už se se Zemí nikdy nespojí a nebude se moci vrátit...
Stargate Continuum
Fenomén Stargate pokračuje. Nový celovečerní film Stargate Continuum bude brzy officiálně uveden, odpočítávání stále probíhá a fanoušci jako já se již nemohou dočkat :-)

1 komentář:

Keonax řekl(a)...

Za tenhle článek děkuju, príma přehled. Budu to muset taky zkouknout.